W3C logo Web Accessibility Initiative (WAI) logo > WAI Web site redesign project

WAI Web site redesign project "graveyard"

Note: This Web page contains previous versions on information. Latest versions are available through the WAI Web Site Redesign Project page.

Last updated $Date: 2003/10/17 20:24:08 $ by $Author: shawn $
This Web page contains outdated information reviously developed by the WAI Site Task Force of EOWG.

on this page: UT Tasks, Draft Tasks


Usability Test Tasks

@@Some of the specific design aspects that we might want to test include:

  1. attention flow and focus (or lack of) on home page
  2. which navigation do people use when multiple redundant navigation is available (e.g., Resources from home page is in three places)
  3. links on the home page, in the Resources section (colored background on the right), that go to a "target" within the Resources page that is an annotated list - are these confusing?
  4. are in-page links (especially at top of documents) understandable (when not labeled) (e.g., http://www.w3.org/WAI/impl/)
  5. "breadcrumb" navigation at top
  6. expanding/collapsing headings/outline (in http://www.w3.org/WAI/impl/) [probably better for a specific test, not general baseline test]

Draft Tasks for Baseline Usability Testing

  1. First task for all: Share your first impressions of the WAI home page.
    Facilitator will say: "This is the homepage of a Web site dedicated to Web-related accessibility issues. Please give me your initial reactions to this page. Feel free to explore this page as you normally would. You can scroll around with your mouse, but please don’t click on anything just yet."
  2. What is the mission of the WAI?
    [probable path:on home page, in-page link at top goes to About WAI "target" lower on page. then About WAI link goes to:
    answer:About WAI (http://www.w3.org/WAI/about.html), mission statement at the top
    test point:in-page links at top going to list of links].
  3. Find basic information on what Web developers need to do for Web accessibility.
    [answers:WCAG1.0 Checklist (http://www.w3.org/TR/WCAG10/full-checklist.html), Quick Tips (http://www.w3.org/WAI/References/QuickTips/), ...
    test points:@@]
  4. You are interested in helping with the W3C WAI guidelines for Web developers. Find out what opportunities there are for helping.
    [answer:How to join (http://www.w3.org/WAI/GL/howto-join-wg.html) ?what about for submitting comments on working drafts?
    test point:is "participation" adequate terminology?]
  5. Someone gave you a report generated by a Web evaluation tool. It says your site does not meet Checkpoint 1.1.. Find out what Checkpoint 1.1 is and what you need to do to fix it.
    [answer:WCAG 1.0 (http://www.w3.org/TR/WCAG10/) then the Techniques.
    test point:from WCAG 1.0, do they get to the techniques?]
  6. Find out what you can do to make online forms more accessible.
    [answer:Techniques (@@list each relevant)
    test point:how do they get to & navigate around the techniques?]
  7. Does this site provide information on laws related to Web accessibility around the world?
    [answer:yes, Policies Relating to Web Accessibility (http://www.w3.org/WAI/Policy/)
    test point: is "policies" adequate terminology for laws, etc.?]
  8. You are preparing a training session on accessibility. Find materials for your presentation, including "slides" and a list of examples that can be used in training.
    [answers:WAI Online Overview (http://www.w3.org/Talks/WAI-Intro/slide1-0.html), Curriculum (http://www.w3.org/WAI/wcag-curric/), WAI Online Overview (http://www.w3.org/Talks/WAI-Intro/slide3-0.html), Examples (http://www.w3.org/WAI/wcag-curric/oversam.htm)
    test point:expect this to be very difficult in current site and something we'll want to make easier in re-designed site]
  9. What information is available on the WAI site to help you check if your Web site is accessible? @@ How do I know if my site is accessible?
    [answer:Eval resource suite (http://www.w3.org/WAI/eval/, list of tools (http://www.w3.org/WAI/ER/existingtools.html))
    test point:expect this to be somewhat difficult in current site and something we'll want to make easier in re-designed site]
  10. Last task for all: Free exploration: Go anywhere you’d like to go on the Web site, and speak aloud as you do so.


Copyright 1994-2003 W3C (MIT, ERCIM, Keio), All Rights Reserved. W3C liability, trademark, document use and software licensing rules apply. Your interactions with this site are in accordance with our public and Member privacy statements.