2014-3-10 // by Ian Jacobs

Note: This is the Dutch version of Press Release: The World Celebrates 25 Years of the Web.

De Wereld Viert 25 Jaar Web

Webgebruikers van over de hele wereld delen #web25 verjaardagsberichten op de dag dat Tim Berners-Lee het World Wide Web uitvond.

12 maart 2014. Vandaag sluiten mensen van over de hele wereld zich aan bij Webuitvinder Tim Berners-Lee om het World Wide Web een gelukkige 25e verjaardag te wensen. Ter gelegenheid hiervan wordt iedereen aangemoedigd om op social media verjaardagswensen te delen en #web25 te gebruiken. Een aantal wensen zal ook worden opgenomen op een virtuele verjaardagskaart op de officiële verjaardagssite webat25.org.

Berners-Lee en twee organisaties dichtbij hem – de World Wide Web Foundation en het World Wide Web Consortium – zullen ook aan mensen vragen om actie te ondernemen om het open Web in 2014 te beschermen en verbeteren.

Verwijzend naar het thema van zijn beroemde tweet tijdens de Olympische Spelen 2012 – “Dit is voor iedereen” – zei Berners-Lee:

“De miljarden gebruikers hebben het Web groot gemaakt. Ik hoop dat velen van hen zich vandaag bij mij willen aansluiten om deze belangrijke mijlpaal te vieren. Ik hoop ook dat deze verjaardag een wereldwijde discussie zal doen ontbranden over de noodzaak principes te verdedigen die het Web succesvol hebben gemaakt, en om het onaangeboorde potentieel van het Web te ontsluiten. Ik geloof dat we een Web kunnen bouwen dat echt voor iedereen is: een dat toegankelijk is voor iedereen, vanaf elk apparaat, en een dat ons de kans geeft om onze waardigheid, rechten en potentieel als mensen te bereiken. Vertel ons jouw droom voor het Web met #web25.”

Het Web, dat voor het eerst werd voorgesteld in maart 1989, heeft de manier waarop de wereld communiceert, creëert en samenwerkt veranderd. Meer dan tweevijfde van de wereldpopulatie is nu met elkaar verbonden, waarbij geografische en sociale scheidslijnen worden overbrugd. Elke minuut zenden mensen elkaar honderden miljoenen boodschappen, delen ze twintig miljoen foto’s en wisselen ze tenminste een waarde van 15 miljoen dollar aan goederen en diensten uit. Het succes van het Web kan teruggevoerd worden tot zijn oorspronkelijke ontwerp als een gedecentraliseerd systeem met een open architectuur waaraan iedereen kan meebouwen.

Desalniettemin moet het ware potentieel van het open Web als instrument voor empowerment nog worden gerealiseerd en kan het zelfs minder worden als de belangrijkste uitdagingen niet worden opgelost. In heel 2014 en daarna wil Berners –Lee Webgebruikers, bedrijven en beleidsmakers betrekken bij de discussie over kritieke zaken zoals:

  • Hoe verbinden we de bijna drie op de vijf mensen van over de hele wereld die nog niet zijn aangesloten op het Web?
  • Regulering van het Internet is zeer omstreden terrein, zowel wereldwijd als op nationaal niveau. Welke nieuwe, inclusieve oplossingen kunnen de schade van een gefragmenteerd Web vermijden?
  • Ons vermogen om het Web te gebruiken voor inspraak en gezamenlijke actie wordt bedreigd door censuur en toezicht, terwijl iedereen online wordt bedreigd door cybercriminaliteit. Hoe kunnen we voldoen aan de groeiende behoefte van de samenleving aan online vrijheid, privacy en veiligheid?
  • Wereldwijd is minder dan 10% van de belangrijkste data van de overhead opengesteld voor vrij online hergebruik. Dit beperkt Web-gebaseerde innovatie op gebieden zoals verbetering van het openpaar vervoer en de bestrijding van corruptie drastisch. Welke stappen kunnen worden ondernomen om de ware kracht van open data te ontsluiten?
  • Het Open Web Platform moet in staat zijn zich uit te breiden om te voldoen aan de vraag uit de industrie naar interoperabiliteit, mobiliteit en performance van aangesloten apparaten van allerlei soorten en maten. Hoe gaan we de problemen aanpakken die door zo’n diversiteit ontstaan?
  • Hoe bevorderen we een rijk ecosysteem van diversiteit en innovatie op de lange termijn, in plaats van minder vruchtbare ommuurde tuinen?

“Als we een Web willen dat echt voor iedereen is, dan moet iedereen een rol spelen in het vormgeven van de volgende 25 jaar, ” concludeert Berners-Lee.

Om te beginnen nodigen wij iedereen uit om:

  • Verjaardagsgroeten te sturen via social media, met hashtag #web25, en om webat25.org te bezoeken.
  • Sluit je aan bij Tim Berners-Lee voor een Reddit Ask Me Anything op 12 maart 2014 om 19.00 uur GMT.
  • Registreer je en sluit je aan bij de Web We Want Campagne, samen georganiseerd met de Web Foundation, om uit te vinden hoe je kunt deelnemen aan evenementen en acties in jouw land of gemeenschap om gebruikersrechten op en voor het Web te verdedigen.
  • Woon het W3C’s 20th Anniversary Symposium bij of kijk naar de live stream van de 20e verjaardag van W3C, wanneer we ons de toekomst van het Web zullen voorstellen door discussie en een galadiner op 29 oktober in Santa Clara, Californië.

Veel organisaties zullen deelnemen aan verjaardagsactiviteiten het hele jaar door. Voor meer informatie: bezoek webat25.org.

Voor persverzoeken, mail press (at) webat25.org.

Web 25 Sponsors

W3C en de World Wide Web Foundation willen graag alle sponsors bedanken die helpen om deze activiteiten mogelijk te maken:

Lees het hele, Engelstalig persbericht op /webat25/news/press-release-the-world-celebrates-25-years-of-the-web