Bert Bos | Internet na CSS en XSL – Amsterdam 2013
Specificaties worden gemaakt door werkgroepen, gevormd uit vertegenwoordigers van de leden en Invited Experts.
De standaarden zijn door iedereen vrij te downloaden en te gebruiken (d.w.z. zonder licenties te betalen)
Na vanavond heb ik ongetwijfeld weer nieuwe (typografische) onderwerpen toe te voegen aan mijn lijst…
In eerste instantie werkt de CSS-werkgroep aan het uitbreiden van CSS net functies voor boeken, e-boeken en complexe documenten. Maar het kan geen kwaad ook na te denken over een opvolger van CSS.
Of twee opvolgers: een eenvoudige stijltaal waarmee de doorsnee-gebruiker een mooie site of een boek kan maken, en een geavanceerde stijltaal waarmee experts complexe informatie kunnen visualiseren en controle kunnen uitoefenenen over de typografische details, waar de meeste mensen geen weet van hebben, maar die een grote invloed kunnen hebben op de leesbaarheid van een tekst.
We hebben in CSS een voorstel voor eenvoudige voetnoten, waar de voetnoot een deel van de tekst is en alleen naar het einde van de pagina verplaatst moet worde. Dat voorstel is al geimplementeerd en, hoewel het dus nog experimeteel is, wordt het al druk gebruikt.
Maar we hebben nog geen bruikbaar voorstel voor als een link als voetnoot moet wordern weergegeven, of als er verschillende types voetnoten zijn, zoals gebruikelijk in sommige wetenschappelijke disciplines.
Als we ervan uitgaan dat dezelfde tekst op verschillende manieren kan worden weergegeven (in een browser, als een e-boek, op papier, op een mobiele telefoon…), dan kan een verwijzing als „zie pagina 23” alleeen door de computer zelf worden ingevuld. Daarvoor zijn wel ideeën, en er zijn ook al implementaties van.
Maar het wordt ingewikkelder als die „zie pagina 23” toevallig zelf op pagina 23 valt. In dat geval zouden we graag „zie elders op deze pagina” o.i.d. willen schrijven..
Een index kan voor een deel van te voren worden gemaakt. Een apart programma maakt een lijst van alle in de tekst aangegeven teksten, sorteert ze, en alleen de pagina-nummers moeten later nog worden toegevoegd (zie hierboven).
Maar voor een professionele index zijn de eisen vaak wat hoger. De typograaf wil misschien dat twee verwijzingen naar dezelfde pagina vervangen worden door een enkele. En dat verwijzingen naar opeenvolgende pagina's vervangen worden door twee nummers met een streepje ertussen. Als er primaire en secondaire verwijzingen zijn, en er zijn er twee naar dezelfde pagina, dan moet de secondaire misschien weggelaten worden. Dat alles hangt af van de paginering en kan dus pas worden opgelost nadat de layout is gemaakt.
Zelfstudie of online proefwerken met HTML kunnen dan ook eenvoudig worden gemaakt. De Math-werkgroep van W3C heeft al wat ideeën op papier gezet over interactieve formules.
Ik herinner me uit mijn wiskunde-studietijd dat veel professoren met de hand hun cursusmateriaal schreven, omdat er geen software was voor hun discipline of alleen software die te moeilijk was om te gebruiken. Mijn collega-promovendi die niet met TeX overweg konden, waren genoodzaakt alternatieve notaties te verzinnen om toch Word of WorPerfect te kunnen gebruiken. Dat is met HTML5 hopelijk snel verleden tijd.
Andere groepen: Interest Groups, Community Groups, Business Groups
IGs zijn voor leden. Ze kunnen veel of weinig werk doen, al naar gelang hun charter, maar geen standaarden maken.
Community Groups zijn gratis en iedereen kan er één starten. W3C biedt de infrastructuur, maar verder geen ondersteuning.
Business Groups zijn niet gratis, maar krijgen ondersteuning van W3C-medewerkers.