Talen

Dit is een vertaling. Hij kan fouten bevatten of verouderd zijn t.o.v. de Engelse versie. Vertaler: Saffier Verkaik

Web Style Sheets CSS tips & trucs

Zie ook de index van alle tips.

Inspringende paragrafen

Eiffeltoren

Schaalmodel van de Eiffeltoren in Parc Mini-France

Hier is iets eenvoudigs: de eerste lijn van elk paragraaf laten inspringen. Veel mensen vinden dat makkelijker te lezen dan lege regels tussen de paragrafen, voornamelijk voor lange teksten en het laat ook toe lege lijnen te reserveren voor belangrijkere onderbrekingen.

De truc hier is enkel paragrafen in te laten springen die andere paragrafen volgen. De eerste paragraaf van een pagina hoeft niet in te springen en ook niet de paragrafen die een diagram, een kop of iets anders opvolgen die offset van de tekst zijn. De regels zijn eigenlijk heel eenvoudig:

p {
  margin-bottom: 0 }
p + p {
  text-indent: 1.5em;
  margin-top: 0 }

Dit laat de eerste regel inspringen van alleen die paragrafen die een andere paragraaf volgen. Het heft ook ruimte op onder alle paragrafen en boven ingesprongen paragrafen. Maar in de praktijk zult u merken dat er nog steeds uitzonderingen zullen zijn.

Op deze pagina bijvoorbeeld zijn er P onderdelen die worden gebruikt als onderschrift voor afbeeldingen (zie het "Afbeeldingen & onderschriften" voorbeeld). Wij hebben ze gecentreerd en dus zouden ze niet moeten inspringen. Een eenvoudige regel 'p.caption {text-indent: 0} zorgt hiervoor. U kunt zien dat wij inderdaad die regel in het voorbeeld hebben gebruikt.

Wij kunnen nu verschillende hoeveelheden lege regels tussen paragrafen gebruiken om belangrijke onderbrekingen in de tekst aan te duiden. Laten we drie verschillende classificaties definiëren: stb (kleine thematische onderbreking), mtb (middelgrote thematische onderbreking) en ltb (grote thematische onderbreking). Wij hebben aan deze paragraaf een classificatie stb gegeven, zodat u het resultaat kunt zien.

p.stb { text-indent: 0; margin-top: 0.83em }
p.mtb { text-indent: 0; margin-top: 2.17em }
p.ltb { text-indent: 0; margin-top: 3.08em }
Bert Bos, leider stijl-activiteiten
Copyright © 1994–2021 W3C® Privacy

Geschreven 17 januari 2001;
laatste update wo 06 jan 2021 05:40:49 UTC

Talen

Over de vertalingen