Az n billentyű átugrik az oldal navigációhoz. Ugrás a szöveg elejére.

Ez a dokumentum egy fordítás. Bármilyen ellentmondás vagy hiba esetén a legfrissebb angol nyelvű eredeti változatot kell mérvadónak tekinteni. A szerzői jog a W3C tulajdonát képezi, amint az alább látható.

Fordító: Dénes Kohn, Metaphraser - Translation Company

s_gotoW3cHome Internacionalizációs Tevékenység
 

Karakterkódolás ellenőrzése a validatorral

Célközönség: users, XHTML/HTML coders (using editors or scripting), script developers (PHP, JSP, etc.), Web project managers, and anyone who needs to know how to check the character encoding of a document.

Kérdés

Hogy ellenőrizhetem a megfelelő karakterkódolását a dokumentumomnak a W3C HTML Validator használatával?

Válasz

Hogy biztosra menjünk abban, hogy egy dokumentumot mindenki megfelelően lát, fontos, hogy a karakterkódolás korrekt legyen. Ennek ellenőrzésére az egyik mód a W3C Markup Validator Szolgáltatás használata. A validator általában észleli a karakterkódolást a HTTP fejlécekből és a dokumentumban található információkból. Ha a validator nem tudja észlelni, kiválasztható a kódolás az 'Encoding' menüből (példa).

De gyakra a validator akkor sem jelez, ha rossz kódolás lett észlelve vagy detektálva. Ennek oka, hogy sok kódolás nagyon hasonló és a validator csak a leíró nyelvet ellenőrzi, azt viszont, hogy a szövegnek van értelme vagy sem, már nem. Hogy ennek helyességéről meggyőződjünk, a következő pontok segítenek:

Mellesleg

A validator nem működik a karakterkódolás információ nélkül, mert az SGML vagy XML ellenőrzése a karakterek sorozatainak elemzésén alapul, de amit a validator bemenetként kap az csak bájtok sorozata. A karakterkódolás ismeretében viszont a validator a bájtokat karakterekké konvertálja. általában ez jellemző az összes ilyen adatokkal dolgozó alkalmazásokra, beleértve a böngészőket is. Ha a megfelelő karaktereket nem sikerül azonosítani a böngészőben megjelenő oldal zavaros és értelmetlen lesz.

A validator az ellenőrzést úgy viszi véghez, hogy a jelzett kódolásból UTF-8-ba konvertálja a szöveget. Ha a konverzió nem sikerül, mert egy bizonyos bájtrész nem jelenik meg a bemeneti kódolásban, a validator hibaüzenet dob vissza.

Jegyezzük meg, hogy egy oldal vizuális ellenőrzése a validator nélkül nem mindig a legjobb, mert:

Mondja el nekünk mit gondol! (Angol).

Küldjön kommentet

Follow our news feed.

 ‎@webi18n

 Kezdőoldal hírek

További olvasnivaló

Szerző: Martin Dürst, W3C. Fordító: Dénes Kohn, Metaphraser - Translation Company.

Angolról fordítva: 2003-10-22. A lefordított verzió utolsó módosítása: 2010-09-06 18:23 GMT

A dokumentum módosításainak a történetéhez keresse ezt az i18n blogban: qa-validator-charset-check