Cheia de acces n sare lanagigarea in pagina. Sari la inceputul continutului.

Acest document e o traducere. In caz ca apare vreo eroare sau discrepanta, ultima versiune in Engleza este cea autoritativa. Copyright-ul original apartine W3C, dupa cum e aratat mai jos.

Traducator: Sorin Velescu

s_gotoW3cHome Internationalizare
 

Schimbarea codificarii paginii (X)HTML in UTF-8

Cititorii vizati: noilor veniti la internationalizare care vor sa schimbe codificarea paginilor lor (X)HTML.

Intrebare

Cum schimb codificarea paginilor mele (X)HTML in UTF-8?

Introducere

Ai auzit ca este folositor sa codifici paginile in UTF-8 mai degraba decat o codificare mostenita cum e Windows 1252 sau ISO 8859-1 si ai auzit ca altii fac asta, dar nu esti sigur cum sa o faci si tu. Aceasta pagina te va ajuta.

Raspuns

Acest articol rezuma informatia de care ai nevoie. Urmeaza legaturile catre alte articole de pe site daca ai nevoie de o informatie mai detaliata despre orice pas.

Pasul 1: Salveaza datele ca UTF-8

Nu e suficient sa schimbi doar declaratia din interiorul paginii tale pentru a spune ca pagina este codificata UTF-8. Trebuie sa te asiguri ca datele sunt codificate cu adevarat, adica salvate, in UTF-8. Daca folosesti fisiere editate de mana atunci ar trebui sa folosesti editorul tau pentru a salva fisierul in UTF-8u in defavoarea codificarii pe care o foloseai. In cazul in care construiesti fisiere din spripturi si baze de date, trebuie sa asiguri ca datele sunt convertite si ca parametri sunt setati in mediul tau de programare.

Trebuie sa te asiguri ca datele nu includ o semnatura UTF-8, cunoscuta si ca byte-order mark (BOM).

Pasul 2: Declara codificare in pagina ta

Trebuie sa schimbi declaratia codoficarii caracterului din pagina ta (sau sa adaugi una daca inca nu ai declarat-o).

Pasul 3: Asigura-te ca serverul tau face lucrurile care trebuie

Chiar daca datele tale sunt in UTF-8 si ai declarat asta in pagina, serverul tau poate sa arate pagina cu un header HTTP atasat care zice ca este altceva. Declaratia din headerul HTTP va rescrie informatia din interiorul paginii.

Pentru a adresa asta trebuie sa verifici daca aceasta reprezinta o problema sau nu, si apoi, daca este, sa urmezi pasii pentru a o rectifica.

Privilegiile administratorului serverului sunt necesare pentru a schimba codificarea trimisa in headerul HTTP, desi poti sa faci si tu asta chiar daca servesti fisierele printr-un ISP. Consulta administratorul serverului. Vezi explicatiile privind una dintre metode de a face asta pentru un server Apache.

Spune-ne părerea ta (în Engleză).

Trimite un comentariu

Alte materiale

Autor: Richard Ishida, W3C. Traducator: Sorin Velescu.

Tradus din engleza: 2005-08-26. Ultima modificare a traducerii: 2010-08-28 6:59 GMT

Pentru a vedea toate schimbarile documentului, cauta qa-changing-encoding pe blogul i18n.