Код за достъп n прескача къмнавигацията във страницата. Отиди в началото на съдържанието.

Този документ е преведен. В случй на несъответствие или грешки, най-новият Английси оригинал трябва да се счита за официален. Оригиналното авторско право принадлежи на W3C, както е указано долу.

Преводач: Ivan Baldwin

s_gotoW3cHome Интернационализация
 

Променяне на (X)HTML кодировката на страницата с UTF-8

Аудитория: новодошлите в интернационализацията които желаят да променят кодировката на техните (X)HTML страници.

Въпрос

Кад да променя кодировките на моите (X)HTML страници с UTF-8?

Основа

Вие сте чували че е полезно да кодирате своите страници с UTF-8 вместо със старите кодировки като Windows 1252 или ISO 8859-1, и сте чували че другите го правят, но не сте сигурно как да го направите. Тази страница ще ви помогне.

Отговор

Тези извадки от статии обединяват информацията от която се нуждаете. Следвайте препратките в към другите статии ако се нуждаете от по-детайлна информация за някоя от стъпките.

Стъпка 1: Запишете данните като UTF-8

Не е достатъчно да промените само декларациите в своите страници за да обозначите че страницата е кодирана с UTF-8. Трябва данните в действителност да са кодирани т.е. записани в UTF-8 формат. Ако работите с файлове редактирани на ръка трябва да използвате вашият редактор за да ги запишете с UTF-8 вместо с кодировката която сте използвали преди това. Ако генерирате файлове от скриптове или бази от данни, трябва да се убедите че данните са конвертирани където е необходимо и че правилните параметри са настроени във вашата среда за изпълняване на скриптове.

Трябва да се убедите че данните не съдържат UTF-8 маркировка, още позната като byte-order mark (BOM).

Стъпка 2: Декларирайте кодировката във вашите страници

Трябва са промените декларацията за кодировка на символите във вашата страница (или да добавите такава ако все още не сте я декларирали).

Стъпка 3: Убедете се че вашият сървър изпълнява правилните неща

Въпреки че вашите данни са в UTF-8 и сте го декларирали в страницата, възможно е сървърът да предоставя страниците със съпровождащя заглавна част на HTTP (хедър) който казва че това е нещо друго. Декларацията в HTTP хедъра ще надделе над информацията в страницата.

Трябва първо да проверите дали това в действителност е проблем или не, и ако е да предприемете мерки за да го коригирате.

Необходими са ви администраторски права за да промените кодировката на заглавната част на HTTP, въпреки че би могло да го направите сами дори и ако вашите страници се хостват от доставчик на интернет. Консултирайте се с администратора на сървъра. Вижте инструкциите как да направите това за Apache сървър.

Изкажете своето мнение (на Английски).

Изпрати коментар

Странична информация

Автор: Richard Ishida, W3C. Преводач: Ivan Baldwin.

Превод от Английско съдържание от дата 2009-06-22. Последна ревизия на преведената версия: 2010-08-27 20:50 GMT

За да видите направените прмени поръсете за qa-changing-encoding във блога i18n.