Cheia de acces n sare lanagigarea in pagina. Sari la inceputul continutului.

Acest document e o traducere. In caz ca apare vreo eroare sau discrepanta, ultima versiune in Engleza este cea autoritativa. Copyright-ul original apartine W3C, dupa cum e aratat mai jos.

Traducator: Echipa Traduceri-w3

s_gotoW3cHome Internationalizare
 

Cine foloseste Unicode?

Cititorii vizati: coderi XHTML/HTML (care folosesc editoare sau scripturi), dezvoltatori de script (PHP, JSP, etc.), manageri de proiecte Web si oricine se intreaba daca ar trebui sa foloseasca Unicode.

Intrebare

Exista siteuri Web care sa foloseasca Unicode?

Introducere

In acest articol, Unicode este prescurtarea de la codificarea Unicode.

Se presupune, cateodata, ca codificarile Unicode sunt populare "in spatele scenelor" dar sunt rar folosite in paginile majoritatii siteurilor Web.

Raspuns

Versiunea initiala a acestui articol, cea din 2003, arata paginile principale ale urmatoarelor siteuri Web, care foloseau Unicode la acel timp, ca dovada ca Unicode castiga teren:

Un articol de pe blogul Google din Ianuarie 2010 indica faptul ca aproape 50% din siteurile din indexul lor de miliarde de pagini folosesc Unicode. Potrivit Google, cifrele paginilor care foloseau Unicode treceau de 50% in August 2010. Daca se adauga paginile scodificate numai in ASCII (din moment ce ASCII este un subset al UTF-8), cifrele se apropie de 70%.

Codificarea folosita este UTF-8. Paginile codificate in UTF-16 numara mai putin de 0.01%.

Exemplele de folosire in 2010 includ si majoritatea siteurilor de socializare precum Facebook, Flickr, Linked-In si Twitter.

Pentru a afla daca o pagina foloseste Unicode, selecteaza optiunea "encoding" din Browserul tau (asa cum arata imaginea de mai jos folosinf Internet Explorer):

O imagine a meniurilor din Internet Explorer care arata cum sa vizualizezi codificarea paginii curente.

Apropo

Din ce in ce mai multe companii se bazeaza pe Unicode "in spatele scenei" - adica in bazele de date ale continutului. De exemplu, o baza de date de continut poate contine tot textul in format Unicode; cand continutul este afisat pe serverul Web, acesta este recodat in codificarea nativa.

poti adauga un logo pe pagina ta oferit de Consortiul Unicode daca site-ul este validat ca UTF-8 folosind validatorul W3C.

Spune-ne părerea ta (în Engleză).

Trimite un comentariu

Alte materiale

Autor: John Yunker, Byte Level Research. Modificat de: Richard Ishida, W3C. Traducator: Echipa Traduceri-w3.

Tradus din engleza: 2010-09-02. Ultima modificare a traducerii: 2010-09-06 15:55 GMT

Pentru a vedea toate schimbarile documentului, cauta qa-who-uses-unicode pe blogul i18n.