Az n billentyű átugrik az oldal navigációhoz. Ugrás a szöveg elejére.

Ez a dokumentum egy fordítás. Bármilyen ellentmondás vagy hiba esetén a legfrissebb angol nyelvű eredeti változatot kell mérvadónak tekinteni. A szerzői jog a W3C tulajdonát képezi, amint az alább látható.

Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations

s_gotoW3cHome Internacionalizációs Tevékenység
 

Ki használ unikódot?

Célközönség: XHTML/HTML kódolóknak (szerkesztőt használóknak vagy szkriptelőknek), szkript fejlesztőknek (PHP, JSP, stb.), Web projekt menedzsereknek és mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogyan kell Unicode-ot használni.

Kérdés

Használnak mostanában unikódot a honlapok?

Háttér

Ebben a cikkben az unikód az unikód kódolást jelenti.

Néhányan azt feltételezik, hogy az unikód kódolás a „színfalak mögött” népszerű, de valójában ritkán használják jelentős honlapoknál.

Válasz

A cikk első változata 2003-ban a következő honlapok kezdőlapjaira mutatott, melyek abban az időben mind unikódot használtak. Ez a tény egyben bizonyította az unikód térnyerését:

Egy 2010 januárjában megjelent Google blogbejegyzés szerint a Web (a Google által feldolgozott több milliárd oldal) közel 50%-a unikódot használt. A Google szerint az unikódban kódolt oldalak száma 2010. augusztusában átlépte az 50%-ot. Ha ehhez hozzáadjuk még az ASCII-ban kódolt weblapok számát (mivel az ASCII az UTF-8 részhalmaza), a szám közel 70%-ra emelkedik.

A használatban lévő kódolás az UTF-8. Az UTF-16 kódolású oldalak aránya kevesebb, mint 0,01%.

A 2010-ben példaként felhozott oldalak között szerepelnek a főbb közösségi oldalak, mint például a Facebook, Flickr, Linked-In és a Twitter.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, hogy egy weboldal unikódot használ-e, a böngészőnk „kódolás” tulajdonságát kell kiválasztanunk. Mint ahogy ezt az ábra az Internet Explorernél mutatja:

Az aktuális oldal kódolását megjelenítő legördülő menű Internet Explorerben.

Mellesleg

A „színfalak mögött” sokkal több cég bízik meg az unikódban – azaz a saját adatbázisukban unikód kódolást használnak. Például egy adatbázis minden szöveget unikódban tartalmazhat; mikor a tartalom kikerül a webszerverre, akkor alakul át a weboldalon levő kódolásúvá.

Logót adhatunk oldalunkhoz ( Unicode Konzorcium által biztosított), ha UTF-8 kódolásúként elfogadja a W3C érvényesítő.

Mondja el nekünk mit gondol! (Angol).

Küldjön kommentet

Follow our news feed.

 ‎@webi18n

 Kezdőoldal hírek

További olvasnivaló

Szerző: John Yunker, Byte Level Research. Módosítás: Richard Ishida, W3C. Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations.

Angolról fordítva: 2010-09-02. A lefordított verzió utolsó módosítása: 2011-09-25 5:51 GMT

A dokumentum módosításainak a történetéhez keresse ezt az i18n blogban: qa-who-uses-unicode