Többnyelvű űrlapok kódolása

Intended audience: XHTML/HTML kódolóknak (szerkesztőt használóknak és szkriptelőknek), szkript fejlesztőknek (PHP, JSP, stb.), Web projekt menedzsereknek, és mindazoknak, akik az iránt érdeklődnek, hogy űrlapok esetében hogyan kell a karakterkódolással bánni.

Question

Hogyan lehet a legjobban a többféle nyelvet és szkriptet használó űrlapok kódolási problémáit kezelni?

Answer

A legjobb módja az (X)HTML űrlapok kódolási problémáinak kezelésére az, ha minden oldalunknál UTF-8 kódolást használunk. Az UTF-8 a legkülönbözőbb nyelvek karaktereit meg tudja jeleníteni. A böngészők ugyanabban a kódolásban küldik vissza az űrlap adatait, mint amiben az oldal tartalmazza az űrlapot, így a felhasználó az adatokat bármilyen nyelven vagy írásjelet használva megadhatja.

Van azonban néhány apróság, amit figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy ez a megközelítés biztosan jól működjön. Először is, tudatni kell a böngészővel, hogy az űrlap UTF-8-ban kódolt. Többféle módon lehet megadni oldalunk kódolását a böngészőnek. Ez minden esetben fontos, különösen akkor, ha az űrlap nem tartalmaz US-ASCII-n kívül más karaktereket, ám felhasználóink esetleg más típusú karaktereket is beírnak.

Másodszor, az űrlap adatait feldolgozó szkripteknél érdemes ellenőrizni, hogy a visszaadott adat valóban UTF-8 kódolású-e (pl. valami elromlott-e, vagy a felhasználó megváltoztatta-e a kódolást). Az ellenőrzés azért lehetséges, mert az UTF-8-nak teljesen egyedi, másra nem jellemző bájt mintázata van. Ha nem UTF-8 kódolású adat érkezik vissza, akkor a rendszernek egy hibaüzenet kell küldeni.

Perlben például egy reguláris kifejezés vizsgálata UTF-8 kódolásra a következőképpen nézhet ki:

$field =~
 m/\A(
   [\x09\x0A\x0D\x20-\x7E]      # ASCII
  | [\xC2-\xDF][\x80-\xBF]       # non-overlong 2-byte
  | \xE0[\xA0-\xBF][\x80-\xBF]    # excluding overlongs
  | [\xE1-\xEC\xEE\xEF][\x80-\xBF]{2} # straight 3-byte
  | \xED[\x80-\x9F][\x80-\xBF]    # excluding surrogates
  | \xF0[\x90-\xBF][\x80-\xBF]{2}   # planes 1-3
  | [\xF1-\xF3][\x80-\xBF]{3}     # planes 4-15
  | \xF4[\x80-\x8F][\x80-\xBF]{2}   # plane 16
 )*\z/x;

Ez a kifejezés más programozási nyelvekre is átvihető. Ez különböző dolgokat képes kezelni, mint pl. az illegális, túl hosszú kódolásokat és a helyettesítések illegális használatát. Igaz logikai értéket ad vissza, ha a $field UTF-8 kódolású, máskülönben hamis értékkel tér vissza.