Az n billentyű átugrik az oldal navigációhoz. Ugrás a szöveg elejére.

Ez a dokumentum egy fordítás. Bármilyen ellentmondás vagy hiba esetén a legfrissebb angol nyelvű eredeti változatot kell mérvadónak tekinteni. A szerzői jog a W3C tulajdonát képezi, amint az alább látható.

Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations

s_gotoW3cHome Internacionalizációs Tevékenység
 

Nem angol nyelvű tagek

Célközönség: XHTML/HTML kódolóknak (szerkesztőt használóknak, vagy szkriptelőknek), XML tartalomszolgáltatóknak, séma fejlesztőknek (DTDs, XML Séma, RelaxNG, stb.) és mindazoknak, akik szeretnék megtudni, hogyan tudják az angoltól különböző nyelven használni az elemneveket.

Kérdés

Lehet-e HTML és XML elem és attribútum tag neveket írni angoltól különböző nyelvet és írásjelet használva?

Válasz

HTML-ben és XHTML-ben minden tag előre definiált (angolul), és így is kell maradnia, ha azt akarjuk, hogy a böngésző egyértelműen felismerje azokat.

XML-ben saját tag neveket definiálhatunk. Ezt bármilyen unikód által támogatott nyelven és írásjelet használva megtehetjük.

Bár minden XML feldolgozónak támogatnia kell az unikód kódolást, néhány dologra oda kell figyelnünk. Például nehéz kínai, arab vagy hindi tag készlettel dolgozni, ha valaki nem beszéli a nyelvet, vagy ha nem rendelkezik a megfelelő betűtípusokkal, esetleg a rendszere nem tudja a betűtípusokat értelmezni. Az angol tag neveknek nagy előnye van a DTD-knél (Dokumentum Típus Definíció), amiket többnyelvű csoportok használnak, hiszen több, különböző országból származó felhasználónál fontos, hogy képesek legyenek egyszerűen megtekinteni és megérteni a használt tagek jelentését és használatát.

Másfelől a nem angol tag nevek hasznosak lehetnek az oktatási anyagoknál; például a japán XML bevezetéseknél ez gyakori.

Mellesleg

Meg kell jegyeznünk azt is, hogy mivel az NCR-ek (numerikus karakter referencia) a tag neveknél nem megengedettek, a nem ASCII tag nevek használata megkívánja tőlünk, hogy olyan karakterkódolást használjunk, ami támogatja a szükséges karaktereket. Általában a legjobb megoldás az unikód kódolás használata, mint amilyen például az UTF-8.

Ha XML 1.1-et használunk, akkor szinte minden karakter megengedett, de nem minden karakter használata ésszerű. Az XML 1.1-es specifikációjának B függeléke tartalmazza a használatra ajánlott karaktereket.

Az alábbiakban további információt találunk arra vonatkozóan, hogy mely karaktereket lehet használni XML tag-eknél.

Mondja el nekünk mit gondol! (Angol).

Küldjön kommentet

Follow our news feed.

 ‎@webi18n

 Kezdőoldal hírek

További olvasnivaló

Szerző: Richard Ishida, W3C. Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations.

Angolról fordítva: 2015-05-06. A lefordított verzió utolsó módosítása: 2015-05-06 15:20 GMT

A dokumentum módosításainak a történetéhez keresse ezt az i18n blogban: qa-non-eng-tags