Verificarea Antetelor HTTP

Verificatorul de i18n

Web-sniffer Mozilla

Verifica Antetele HTTP cu Delorie

Verifica Antetele HTTP cu Rex Swain

Serviciul W3C de Validare Markup [interfata extinsa]

Intended audience: utilizatorii, coderii HTML(care folosesc editoare sau scripting), dezvoltatori de script (PHP, JSP, etc.), manageri de proiecte Web, si oricine vrea sa stie cum se pot verifica informatiile legate de codificarea caracterelor trimise in antetul HTTP.

Question

Cum pot verifica informatiile legate de codificarea caracterelor trimise in antetul HTTP a unui document Web?

Este important sa indici clar codificarea caracterelor a unui document pe Web. Altfel, un serviciu de primire a informatiei s-ar putea sa nu interpreteze corect documentul. Un browser Web, de exemplu, ar putea afisa caractere aleatoare in loc de text lizibil. O cale de a indica codificarea caracterelor a unui document web este de a pune informatia in parametrul charset a antetului Content-Type.

Mai ales, este important sa stii ca codificarea declarata in antetul HTTP suprascrie toate declaratiile de codificare din document in fisierele HTML si CSS.

Answer

Exista cateva cai de a verifica documentul Web actual, inclusiv antetele:

Verificatorul de i18n

Unealta de verificare a Internationalizarii, dezvltata de W3c, virifica paginile web de diferite probleme de internationalizare. Are si o sectiune de informatii cheie legate internationalizare, cum ar fi codifcarea caracterelor si declarare limbii, etc. Acea sectiune te anunta daca declarea codificarii a fos facuta in antetul HTTP si, daca e asa, care este codificarea respectiva.

Unealta de verificare a Internationalizarii este folositoare mai ales pentru ca iti arata si alte declaratii de codificare folosite in document si te anunta daca exista diferente.

Foloseste un Serviciu Web

eExista cateva servicii care iti arata toate antetele HTTP si sursele (HTML/XHTML) a documentului returnat de server dupa ce ai introdus adresa documentului care te intereseaza:

Nota: W3C nu are nici o relatie cu nici unul dintre aceste servicii.

In antetele HTTP, cauta antetul Content-Type si, mai ales, parametrulcharset cum e

Content-Type: text/html; charset=utf-8

Nota: Parametrul charset poate sa nu fie prezent. Nu e rau daca respectivul document indica singur codificarea caracterelor.

Foloseste Serviciul W3C de Validare Markup

Pentru a verifica markup-ul, Serviciul de Validare Markup trebuie sa fie sigur ca poate decoda corect documentul pe care il verifica. Va afisa un mesaj de eroare daca nu poate gasi informatii despre codificare sau daca nu poate decoda documentul in functie de informatia pe care a gasit-o.

Pentru a afla codificarea pe care a gasit-o validatorul, poti folosi interfata extinsa. In aceasta interfata poti selecta optiunea arata sursa si apoi verifica in mod vizual daca sursa este interpretata corect. Acest lucru este folositor pentru a verifica daca ai folosit codificarea corecta. Este posibil sa verifici in mod mecanic daca, de exemplu, un document care pretinde a fi iso-8859-1 este de fapt codificat folosind iso-8859-2 sau alta codificare.

Foloseste telnet sau alta unealta command-line

Acest lucru necesita putina expertiza, dar poate fi mai usor sa automatizezi. O alta unealta command-line poate fi wget (cu optiune -S sau -s).

By the way

Unele servere transcodeaza documentele Web pe care le servesc in diferite codificari de caracter pentru diferiti clienti. Acest lucru se intampla, de exemplu, in Rusia. Acest lucru necesita o atentie speciala pentru ca browserul tau, care ruleaza pe un sistem MAC sau Windows, de exemplu, poate indica folosirea unei codificari diferite de codificarea care ti-a servito un serviciu Web sau Serviciul W3C de Validare Markup (care sunt bazate in pricipal pe sistemul UNIX).