HTTP Fejlécek Ellenőrzése

i18n Checker

Mozilla Web-sniffer

Delorie HTTP Fejléc Nézőkéje

Rex Swain's HTTP Nézőkéje

W3C Markup Validator [kibővített felület]

Intended audience: users, HTML coders (using editors or scripting), script developers (PHP, JSP, etc.), Web project managers, and anyone who needs to know how to check the character encoding used by the HTTP header.

Question

Hogyan ellenőrizhetem a karakterkódolásra vonatkozó információt egy dokumentum HTTP fejlécében?

Fontos, hogy pontosan jelezzük a karakterkódolását egy dokumentumnak amit a Webre teszünk. Máskülönben aki megnézi, lehet hogy nem megfelelő formában fogja látni. Egy böngésző, például véletlenszerű zavaros karaktereket mutathat az olvasható szöveg helyett. Az egyik módja, hogy egy dokumentum karakterkódolását jelezzük, hogy az információt a Content-Type fejléc charset paraméterébe helyezzük.

In particular, it is important to note that the encoding declared in the HTTP header overrides all in-document encoding declarations in HTML and CSS files.

Answer

Számos módja van, hogy az aktuális webes dokumentumot ellenőrizzük, beleértve a fejléceket is:

The i18n Checker

The Internationalization Checker tool, developed by the W3C, checks web pages for various internationalisation issues. It also has an information section that summarises key internationalization-related information about a page, such as character encoding and language declarations, etc. That section tells you whether an encoding declaration is used in the HTTP header, and if so, what is the encoding.

The i18n checker tool is particularly useful, since it also shows you other encoding declarations used in the document, and raises a flag if there are differences.

Webes alapú szolgáltaltás használata

Számos szolgáltatás van ami megmutatja az összes HTTP fejlécet és a (HTML/XHTML) forrását a dokumentumnak, aminek az elérhetőségét megadjuk:

Megjegyzés: a W3C-nek nem áll kapcsolatban ezekkel a szolgáltatásokkal.

A HTTP fejlécekben a Content-Type résznél keressük a charset paramétert, például

Content-Type: text/html; charset=utf-8

Megjegyzés: A charset paraméter lehet hogy nem lesz jelen. Ez rendben van akkor ha a dokumentum maga jelzi a karakterkódolást.

A W3C Markup Validation Service használata

A leíró nyelv ellenőrzéséhez a Markup Validation Service-nek meg kell győződnie arról, hogy a megfelelő kódolásban ellenőrizze. Hibaüzenetet fog mutatni, ha nem talál információt a kódolásról vagy ha az ellentmondásba ütközik, vagy ha nem tudja dekódolni a dokumentumot az információ alapján, amit talált.

Hogy megismerjük, melyik kódolást találta meg a validator, használhatjuk a kibővített felületet. Ezen a felületen azt is kiválaszthatjuk, hogy mutassa a forrást és így vizuálisan is ellenőrizhetjük, hogy megfelelően értelmezi az anyagot. Ez hasznos, hogy ellenőrizzük, tényleg a megfelelő kódolást használjuk-e. Nem mindig lehetséges mechanikusan ellenőrizni, hogy például egy dokumentum ami iso-8859-1-et használ, valójában iso-8859-2-be vagy valami másba van kódolva.

A telnet vagy más parancssor vezérelt eszköz használata

Ez egy kicsivel több tapasztalatot igényel, de könnyebben automatizálható. Egy másik parancssoros eszköz a wget (a -S vagy -s opció használatával).

By the way

Néhány szerver a webes dokumentumokat átkódolja különböző karakterkódolásra különböző kliensek számára. Ez történik például néhány orosz szerveren is. Ez különleges odafigyelést igényel, mert a böngésző ami mondjuk egy Mac vagy Windows rendszeren fut, eltérő karakterkódolást jelezhet, mint amit egy web alapú szolgáltatás vagy a W3C Markup Validation Service ad (amelyek legtöbbje UNIX alapú rendszeren alapszik).