Capacitati de afisare

Intended audience: XHTML/HTML coders (using editors or scripting), script developers (PHP, JSP, etc.), CSS coders.

Question

Ar trebui sa ma ingrijoreze variatia capacitatilor de afisare (marimea ecranului, numarul de culori, etc.) a computerelor din diferite tari?

In trecut (pana in anii '90) clientii din afara Statelor Unite si a Europei aveau computere mai putin capabile decat cele din SUA. Alte tari trebuiau sa astepte doi sau trei ani pana sa aiba ultimele tehnologii a computerelor personale. Aceasta diferenta s-a diminuat semnificativ in ultimii ani.

Similar, in sisteme de operare mai vechi, numarul de linii de text de pe ecran sa varieze. De exemplu, in timp ce majoriattea sistemelor din SUA si Europa permiteau 25 de linii de text pe ecran, unele sisteme japoneze aveau mai putine, deoarece inaltimea de afisare a caracterelor Japoneze este mai mare (pentru a permite o mai buna diferentiere existand o complexitate la nivelul caracterelor) si akte sisteme rezervau una sau doua linii pentru "Procesorul Front End" (echivalentul a Editorului Metodei de Introducere). Existau variatii intre hardware-ul diferitilor vanzatori din Japonia pana a aparut un sistem de standarde.

Answer

Astazi, nu mai exista o nevoie atat de mare legata de limitarile din alte pentru afisarea de pe desktop - DAR multe considertii asemanatoare AR TREBUI luate in vedere din urmatoarele motive:

  1. Accesabilitate. De exemplu, faptul ca aproape fiecare monitor vandut astazi poate suporta milioane de culori acest lucru nu mai face posibil distingerea tuturor culori de catre cei cu prbleme de distingere a culorilor. Pentru mai multe informatii, intrati pe Initiativa W3C de Accesabilitate Web.
  2. Chiar daca o rezolitie a ecranului de 1024 x 768 este predominanta in SUA, Europa si Japonia, in unele zone, cum ar fi Asia de Sud-Est, o marime a ecranului mai mica (cum ar fi 800 x 600) este inca o dimensiune comuna. Design-ul flexibil ajuta la minimizarea acestor diferente. Pe de alta parte, exista diferite dispozitive (PDA-uri, telefoane mobile,...) cu ecrane mult mai restrictive. Chiar daca nu toate paginile Web au nevoie sa functioneze pe telefoane mobile, incearca sa creezi undesign cu cat mai putine limitari posibil.
  3. Caracterele din alte script-uri pot ocupa mai mult spatiu verticala si orizontal. Chiar daca producatorii de monitoare tind sa fie cat mai flexibili, ar trebui sa permiti accesul la o inatime a liniei mai mare, la complexitatea caracterelor si spatierea dintre linii, unde este necesar.

Deci, chiar daca variatia hardware din diferite regiuni nu mai reprezinta o problema acum, aceleasi masuri trebuiesc luate, dar din diferite motive.