Képernyő megjelenítési módjai

Intended audience: XHTML/HTML kódolóknak, script fejlesztőknek(PHP, JSP, stb.), CSS kódoloknak.

Question

Problémát jelent-e az, hogy a számítógép képernyőjének megjelenítési módjai (képernyő mérete, színek száma, stb.) országonként különböznek?

Régebben (a 90-es évekig) a nem amerikai vagy európai felhasználók számítógépeinek teljesítménye gyakran gyengébb volt. Más országok jellemzően 2-3 éves lemaradásban voltak a legfrissebb PC technológiákhoz képest. A lemaradás mértéke jelentősen csökkent az elmúlt években.

Ehhez hasonlóan a régebbi, ún. szöveges operációs rendszerek esetében gyakran a képernyőn a szöveg sorainak száma is különbözhetett. Például míg a legtöbb európai és amerikai rendszer 25 sort jelenített meg a képernyőn, néhány japán rendszer kevesebbet engedett, mivel a japán karakterek magasabbak (a karakterek bonyolultsága miatt, a jobb megkülönböztethetőség érdekében). Emellett néhány rendszer egy vagy két sort a front-end processzornak (FEP) tartott fenn (a mai írásjegybevivő (Input Method Editor, IME) megfelelője). A különböző japán hardvergyártok termékei között is volt különbség az egységes rendszer létrejöttéig.

Answer

Ma már kevésbé szükséges a különböző országokból származó hardverek speciális követelményeit szem előtt tartani. Ugyanakkor sok ezzel összefüggő szempontot érdemes figyelembe venni az alábbiak miatt:

  1. Hozzáférhetőség. Például az a tény, hogy ma már gyakorlatilag az összes eladott monitor több millió szín megjelenítésére képes, még önmagában nem elegendő ahhoz, hogy a színvakok megkülönböztessék a képernyő minden színét. További információ található erről a témáról a W3C Web Akadálymentesítési Kezdeményezés (WAI) oldalán.
  2. Habár az 1024x768 képernyőfelbontást használják Európában, Amerikában és Japánban a legtöbben, néhány helyen azonban, mint például Délkelet-Ázsiában továbbra is kisebb felbontás, mint például a 800 x 600 a jellemző. Az ilyen különbségek kezelésére manapság a legjobb megközelítés a képernyő felbontásának rugalmas kezelése. Másrészről egyes eszközök (pl. PDA, mobiltelefonok, stb.) képernyőinek felbontása ennél lényegesen alacsonyabb lehet. Habár nem minden weblapnak kell mobiltelefonon is működnie, érdemes minél kevesebb megkötést alkalmazni.
  3. A különböző programkódok karaktereinek mérete mind vízszintesen, mind függőlegesen több helyet foglalhatnak el. A képernyő látható része manapság már sokkal rugalmasabban kezelhető, mindezzel együtt szükség esetén figyelemmel kell lenni a nagyobb sormagasságokra, a karakterek komplexitására, és a sorközökre.

Összefoglalva, bár a hardverek közötti helyi különbségek ma már nem játszanak nagy szerepet, ennek ellenére más okokból továbbra is figyelembe kell venni bizonyos hasonló szempontokat.