Az n billentyű átugrik az oldal navigációhoz. Ugrás a szöveg elejére.

Ez a dokumentum egy fordítás. Bármilyen ellentmondás vagy hiba esetén a legfrissebb angol nyelvű eredeti változatot kell mérvadónak tekinteni. A szerzői jog a W3C tulajdonát képezi, amint az alább látható.

Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations

s_gotoW3cHome Internacionalizációs Tevékenység
 

Karakterkódolás deklarálása CSS-ben

Célközönség: CSS-ben kódolóknak, Web project menedzsereknek és mindazoknak, akik szeretnék tudni, hogyan kell deklarálni a CSS fájlok karakterkódolását.

Megjegyzés: Változások történtek az eredeti angol változatban amióta a dokumentum le lett fordítva. Változások megtekintése.

Kérdés

Hogyan tudjuk deklarálni a CSS stíluslapok karakterkódolását?

Háttér

Ha egy CSS fájl tartalmaz nem ASCII szöveget, akkor mindig érdemes a külső CSS stíluslapokat deklarálni. Ilyen eset például, ha a karakterek megnevezései vagy a tartalom tulajdonságai vagy a megkülönböztető értékek tartalmaznak nem ACSII karaktert is.

Válasz

Egy dokumentumban a stílusdeklarációk beágyazottak, a @charset szabályok nem szükségesek és nem feltétlenül kell használnunk őket. Ezeket a szabályokat csak azoknál a stíluslapoknál használjuk, melyekre hivatkozunk.

A @charset használata

A stíluslapokon belüli karakterkódolás megadásához használjuk a @charset "at-szabályt". Szintaxisa:

@charset "<IANA-defined-charset-name>";

Mindösszesen egy @charset szabály jelenhet meg a külső stíluslapon, és az is csak a dokumentum legelején. Semmilyen más karakternek, vagy magyarázatnak nem szabad megelőznie. (Viszont a UTF-8 jelzés (BOM) megfelelő egy Unicode kódolású dokumentumnál.)

A névnek egy karakterkészlet nevének kell lennie, ahogy azt a IANA registry is írja. Azonban az IANA registry gyakran több nevet is tartalmaz ugyanarra a kódolásra. Így érdemes egy nevet előnyben részesíteni. Például annak megjelölésére, hogy CSS fájlod UTF-8 kódolásban történt, érdemes a következő elnevezést használni:

@charset "UTF-8";

A HTTP használata

A kódolás megadása szintén történhet a HTTP Content type fejlécében, hogyha azt szeretnéd. A HTTP-ben való kódolásról további információt az alábbi oldalon találsz: HTTP karaktertábla paramétereinek beállítása. A következő sor HTTP-ben például azt mutatja, hogy a fájl UTF-8-ban lett kódolva.

Content-Type: text/css; charset=UTF-8

HTTP deklaráció esetén a stíluslapokon belül is meg kell adni a deklarációt. Ez azért fontos, mert így ismert lesz a kódolás típusa akár helyben vagy külső állományban használod a stíluslapot (tesztelés vagy szerkesztés céljából).

A HTTP fejlécében történő deklarálás mindig felülírja a dokumentumon belüli deklarálást, ha abban ellentmondás van.

Mellesleg

A HTML 4.01-es specifikáció olyan charset attribútumot ír le, melyhez link elem kapcsolható, és ami megmutatja a hozzákapcsolt dokumentum kódolását. Ezen attribútum link elemként való használata elavult a HTML5 specifikációban, így inkább ne használjuk. Valójában a charset attribútumának deklarálását nem támogatja minden böngésző, ami egy másik ok arra, hogy miért kerüljük azt.

Mondja el nekünk mit gondol! (Angol).

Küldjön kommentet

Follow our news feed.

 ‎@webi18n

 Kezdőoldal hírek

További olvasnivaló

Szerző: Russ Rolfe, Microsoft Corporation. Módosítás: Richard Ishida, W3C. Fordító: Petra Csobanka, Webhat translations.

Angolról fordítva: 2010-08-07. A lefordított verzió utolsó módosítása: 2011-06-17 16:53 GMT

A dokumentum módosításainak a történetéhez keresse ezt az i18n blogban: qa-css-charset