Cheia de acces n sare lanagigarea in pagina. Sari la inceputul continutului.

Acest document e o traducere. In caz ca apare vreo eroare sau discrepanta, ultima versiune in Engleza este cea autoritativa. Copyright-ul original apartine W3C, dupa cum e aratat mai jos.

Traducator: Traducator: Echipa Traduceri-W3

s_gotoW3cHome Internationalizare
 

Introducerea seturilor de caractere si a codificarilor

Cititorii vizati: cine este nou in activitatea de internationalizare si are nevoie de indrumare asupra unor subiecte pe care le considera importante.

Aceasta pagina ofera ajutor celor noi in activitatea de Internationalizare si care nu stiu exact de unde sa inceapa. Scopul este de a te indrepta usor catre alte articole de pe site.

Potti gasi articole mai detaliate folosind link-urile din dreapta. Odata ce ai aflat de pe pagina aceasta despre ce e vorba, vei folosi, probabil, indexul subiectelor, indexul tehnicilor, sau cautarea pe site.

Despre ce e vorba?

Citeste mai mult...

Codificarea caracterelor pentru incepatori explica niste concepte de baza despre codificarea caracterelor si de ce ar trebui sa o folosesti.

Definitii esentiale legate de codificarea caracterelor prezinta explicatii asupra terminologiei, cum ar fi, Unicode, seturi de caractere, codificarea caracterelor, setul de caractere a documentului, escapes a caracterelor.

Un se de caractere este o colectie de litere si simboluri folosite in sistemul scris. De exemplu, setul de caractere ASCII acopera literele si simbolurile textului scris in Engleza, ISO-8859-6 acopera litere si simboluri folosite de multe limbi bazate pe scriptul Arabic, si setul Unicode contine caractere pentru majoritatea limbilor si scripturilor din lume.

Caracterele dintr-un set de caractere sunt stocate ca unul sau mai multi bytes intr-un computer. Fiecare byte sau secventa de bytes reprezinta un caracter dat. Codificarea caracterului este cheia care indruma un byte particular sau o secventa de bytes catre un caracter particular pe care fontul il transmite ca text.

Exista multe codificari de caractere. Daca este aplicata o codificare gresita, rezultatul va fi un text de neinteles. Deci, este important faptul ca daca oamenii vor citi continutul, sa folosesti codificarea corecta.

Alegerea unei codificari

Oricine creeaza continut, fie autor de continut sau programator, trebuie sa se decida ce codificare de caracter sa foloseasca. UTF-8 este cea mai cunoscuta recomandare de acum, dar mai exista lucruri pe care trebuie sa le ai in vedere inainte de folosirea ei.

Citeste mai mult...

Autori de HTML & CSS
Alegerea unei codificari de caracter

Dezvoltatori de specificatii
Alegerea codificarilor de caracter

Instalarea serverului
Alegerea unei codificari de caracter


Declararea si aplicarea unei codificari

Odata ce s-au hotarat ce codificare sa foloseasca, dezvoltatorii de continut si programatorii trebuie sa se asigure ca este declarata bine.

Cu o tehnologie precum HTML, declararea codificarii nu este intotdeauna directa; ei au nevoie sa inteleaga modul 'standards' vs. 'quirks' si impactul declararii XML.

Trebuie sa te asiguri ca datele sunt salvate in codificarea aleasa; nu este suficient sa o declari.

dezvoltatorii de continut si programatorii trebuie sa se asigure ca serverul reproduce continutul folosind codificarea corecta, din moment ce serverele pot rescrie declaratiile din document.

Escapes

Escapes reprezinta o cale de a reprezenta un caracter folosind doar text ASCII. Acestea prezinta o cale de reprezentare a caracterelor care nu exista in codificarea folosita de tine, sau o cale de evita folosirea caracterului pentru varii motive (cand ar putea intra in conflict cu sintaxa). Trebuie sa stii exact cand si cum sa folosesti Escapes.


Adresele Web

Astazi, adresele web pot include si caractere non-ASCII. Utilizatorul nu face decat sa dea click pe link-ul corespunzator sau sa introduca textul cum il percep ei, partea cea mai grea ii este atribuita user-agent-ului, dar ai putea fi interesat cum functioneaza acest proces.

Dezvoltatorii de specificatii trebuie sa creeze specificatiile astfel incat adresele Web non-ASCII sa poate fi folosite.


Autor: Richard Ishida, W3C. Traducator: Traducator: Echipa Traduceri-W3.

Tradus din engleza: 2009-05-01. Ultima modificare a traducerii: 2010-08-27 11:04 GMT

Pentru a vedea toate schimbarile documentului, cauta gs-characters pe blogul i18n.