Cheia de acces n sare lanagigarea in pagina. Sari la inceputul continutului.

Acest document e o traducere. In caz ca apare vreo eroare sau discrepanta, ultima versiune in Engleza este cea autoritativa. Copyright-ul original apartine W3C, dupa cum e aratat mai jos.

Traducator: George Misel, Traduceri autorizate

s_gotoW3cHome Internationalizare
 

Codările caracterelor

Cititorii vizati: Oricine dorește un sumar scurt al informațiilor cheie legate de codarea caracterelor în HTML și XML. Pentru mai multe informații urmăriți linkurile din document sau Citiți mai departe.

Setul de Caractere al Documentului

Setul de caractere al documentului stabilit pentru XML și HTML 4.0 este Unicode (sau ISO 10646). Asta inseamnă că browserele HTML și procesoarele XML ar trebui să se comporte ca și cum ar folosi Unicode intern. Dar asta nu inseamnă că documentele trebuiesc transmise în Unicode. Atâta timp cât clientul și serverul se ințeleg la codare, ei pot folosi orice codare care poate fii ulterior convertită în Unicode. Citiți mai multe despre setul de caractere al documentului .

Declararea codării

Este foarte important ca declararea codării oricărui document XML sau (X)HTML sa fie clar facută, astfel încat clientul poate interpreta ușor aceste codări în Unicode. Acest lucru poate fii făcut astfel...

Pentru o discuție despre care abordare este cea mai bună pentru care tip de document (X)HTML, vezi tutorialul Seturi de caractere și codări în XHTML, HTML și CSS.

Exemplul de mai sus arată declarațiile pentru conținutul codat UTF-8. Acesta este cel mai probabil cea mai bună alegere pentru codarea de uz general, dar nu este singura posibilitate.

Daca nu folosiți UTF-8 ar trebui să înlocuiți textul utf-8 din exemplele de mai sus cu numele codării alese de voi. Puteți vedea o listă intreagă de nume de caractere codate înregistrate de IANA (lung). În practică, câteva codări vor fii folosite mai frecvent, cel mai probabil : ISO-8859-1 (Latin-1), US-ASCII, UTF-16, celelalte codări din seria ISO-8859, iso-2022-jp, euc-kr, și tot așa.

Să ne asigurăm că declarația funcționează

Este important nu numai să folosim declarația codării sus în HTTP sau în conținut, dar și:

Pentru mai multe informații despre aceste subiecte urmariți linkurile Schimbarea codării paginii (X)HTML în UTF-8. Chiar dacă este scris dintr-o perspectivă UTF-8 , se aplică oricărei codări doriți să folosiți.

Apropo

Valorile pentru atributul de codare pot fi găsite în Registrul IANA. Notați că acestea sunt denumite nume charset, chiar dacă în realitate ele se referă la codări, nu la seturile de caractere.

Dacă doriți informații detaliate în legatură cu termenul 'charset', vedeți un articol de Dan Connolly ("Set de caractere" Considerat Dăunător) și un răspuns de Glenn Adams (Terminologia Setului de Caractere , SC2 vs. SC18 vs. Standarde de Internet).

Notă istorică: Rick Jellife a propus folosirea entităților SPREAD din ERCS.

Spune-ne părerea ta (în Engleză).

Abonează-te la RSS feed.

Resurse noi

Noutăţi prima pagină

Twitter (Noutăţi prima pagină)

‎@webi18n

Alte materiale

Introduceri utile:

Referințe în specificații:

Alte linkuri:

Autor: Bert Bos, W3C. Modificat de: Martin J. Dürst, W3C; Richard Ishida, W3C. Traducator: George Misel, Traduceri autorizate.

XHTML 1.0 Valid!
CSS Valid!
Incodat cu UTF-8!

Tradus din engleza: 2006-07-20. Ultima modificare a traducerii: 2014-01-17 13:55 GMT

Pentru a vedea toate schimbarile documentului, cauta article-O-charset pe blogul i18n.