Az n billentyű átugrik az oldal navigációhoz. Ugrás a szöveg elejére.

Ez a dokumentum egy fordítás. Bármilyen ellentmondás vagy hiba esetén a legfrissebb angol nyelvű eredeti változatot kell mérvadónak tekinteni. A szerzői jog a W3C tulajdonát képezi, amint az alább látható.

Fordító: Dénes Kohn, Metaphraser - Translation Company

s_gotoW3cHome Internacionalizációs Tevékenység
 

Karakterkódolások

Célközönség: bárki aki egy gyors összefoglalót akar a HTML és XML-ben történő karakterkódolással kapcsolatosan. További információkért kövesse a linkeket a szövegben vagy a további olvasnivalóban.

A dokumentum Karakter Beállítás

A dokumentum karakter beállítása az XML és HTML 4.0-nál Unicode (másnéven ISO 10646). Ez azt jelenti hogy a HTML böngészőknek és XML feldolgozóknak úgy kéne viselkedniük, mintha belsőleg Unicode-ot használnának. De ez nem jelenti azt hogy a dokumentumoknak Unicode-ban kell továbbítódniuk. Amíg a kliens és a szerver kódolása egyezik, bármilyen kódolást használhatunk amit Unicode-ba lehet konvertálni. Többet itt olvashat a dokumentum karakter beállításról.

A kódolás deklarálása

Nagyon fontos hogy bármilyen XML vagy (X)HTML dokumentum karakterkódolása világosan legyen megjelölve, így a kliensek könnyen feltérképezhetik ezeket. Ez a következőképpen lehet végrehajtani:

Annak a kitárgyalásához, hogy melyik megközelítés melyik (X)HTML dokumentumhoz a legjobb, tekintse meg a Karakter beállítások és kódolások az XHTML, HTML és CSS-ben című leírásunkat.

A fenti példák UTF-8-ba kódolt tartalomhoz mutatnak deklarációkat. Ez valószínűleg a legjobb választás a kódolásra a legtöbb esetben, de nem ez az egyetlen lehetőség.

Ha nem UTF-8-at használunk, akkor az utf-8 szöveget kell kicserélnünk a fenti példákban arra a kódolásra amit szeretnénk. A teljes listát az IANA által regisztrált karakterkódolások neveinél találhatjuk meg (hosszú). A gyakorlatban kevés kódolást preferálnak, leginkább ezeket: ISO-8859-1 (Latin-1), US-ASCII, UTF-16, a többi kódolást az ISO-8859 sorozatban, iso-2022-jp, euc-kr és így tovább.

Megbizonyosodás arról hogy működik a deklaráció

Fontos hogy ne csak a fenti kódolási deklarációkat használjuk a HTTP-ben vagy a tartalomban, hanem emellett:

További, a témával kapcsolatos információért kövesse a linkeket az (X)HTML oldal kódolásának megváltoztatása UTF-8-ra című leírásunkban. Bár ez UTF-8-ra vontakozóan van megírva, alkalmazható bármilyen kódolásra amit használunk.

Mellesleg

A kódolási tulajdonság értékei megtalálhatóak az IANA nyilvántartásban. Jegyezzük meg, hogy ezek az úgynevezett charset nevek, bár a valóságban a kódolásra vonatkozik, nem a karakter beállításokra.

Ha mélyreható információt szeretne a 'charset'-re vonatkozóan, tekintsen meg egy cikket Dan Connolly-ól ("Character Set" Considered Harmful) és egy választ Glenn Adams-től (Character Set Terminology, SC2 vs. SC18 vs. Internet Standards).

Történeti megjegyzés: Rick Jellife SPREAD entities-t tervezte használni az ERCS-től.

Mondja el nekünk mit gondol! (Angol).

Feliratkozás RSS Feed-re.

Új források

Kezdőoldal hírek

Twitter (Kezdőoldal hírek)

‎@webi18n

További olvasnivaló

Hasznos bemutatások:

Hivatkozások a Specifikációkban:

Egyéb linkek:

Szerző: Bert Bos, W3C. Módosítás: Martin J. Dürst, W3C; Richard Ishida, W3C. Fordító: Dénes Kohn, Metaphraser - Translation Company.

Valid XHTML 1.0!
Valid CSS!
UTF-8-ben kódolva!

Angolról fordítva: 2006-07-20. A lefordított verzió utolsó módosítása: 2011-01-26 20:10 GMT

A dokumentum módosításainak a történetéhez keresse ezt az i18n blogban: article-O-charset